"Barst Jij Van IJzersterk Talent?" - De Finalisten 07 november 2022

De voorrondes van 'Barst Jij van IJzersterk talent?' zijn achter de rug. Vier keer kon telkens een honderdtal aanwezigen genieten van een eclectische avond met mooie hoogtepunten. De finaleplaatsen waren duur, maar uiteindelijk koos de jury deze 5 laureaten uit: Pieter-Jan Beghein, Veel Fokkersvreugde, Kimberly Penez, Belladonna en Meermens (als beste van de vier winnaars van de publieksprijs).

Zij mogen nog eens schitteren op de finale van IJzersterk Talent. Die gaat door op 4 maart 2023 in CC Kruispunt in Diksmuide.

Een kort verslag per voorronde:

Ken je Pieter-Jan Beghein al? Deze Diksmuidse virtuoos op chromatische mondharmonica is begenadigd met een ijzersterk muzikaal talent. Met de ogen dicht leek het alsof Toots Thielemans op 15 oktober het eerste open podium ‘Barst jij van IJzersterk Talent?’ in CC Kruispunt in Diksmuide opluisterde. Beghein werd dan ook terecht als winnaar uitgeroepen door de jury. Claude Vindevogel, Johan Willaert & Dave, Lonewolf en Marthe Hennebert maakten de affiche compleet. Het publiek kon de performance van Marthe alvast pruimen en beloonde haar met de publieksprijs.

In Veurne op 29 oktober was het de beurt aan Veel Fokkersvreugde, Bridgit, Son del Corazón en Metjoeww. Veel Fokkersvreugde zorgde meteen voor een vol podium, niet enkel met muzikanten en instrumenten maar ook met enthousiasme en spelplezier. Zij werden dan ook door de jury als winnaar verkozen. Son del Corazón deed dan weer woorden als 'puur', 'intens', 'avontuurlijk' en 'zuiders' vallen bij de jury. Een geslaagd optreden dat het publiek meenam naar zonnige oorden vol mooie verhalen. Niet verwonderlijk dus dat zij de publieksprijs in de wacht sleepte. 

Op 12 november trok het 'Barst jij van ijzersterk talent?'-circus naar De Boare in De Panne. Speelden ten dans: coverbands Pop Tribute en 2 the Limits, en singer-songwriters Kimberly Penez en Meermens. Het waren de twee singer-songwriters die met de jury- en publieksprijs gingen lopen. Kimberly Penez bracht hedendaagse (denk Zara Larrson en Katy Perry) songs mee naar de zee, die volgens de jury hitgevoelig en klaar voor de radio waren. Zeemens Meermens kon met zijn Nederlandstalige nummers in de stijl van Buurman, Gorki en Bart Peeters het leeuwendeel van het publiek inpakken. 

Op 3 december sloten Duoband PauSe, Belladonna, Casa DuWeau en Klandestien de reeks open podia af in Dorpshuis Jonkershove in Houthulst. Het tienkoppige vrouwenkoor Belladonna nam het publiek mee op wereldreis, met de glimlach en een dosis energie. De jury was verkocht door de kracht die hun mooie samenzang genereerde. Het duo Casa Duweau speelde een thuismatch, en kreeg het publiek makkelijk op hun hand met 2 covers en eigen repertoire. 

Heb jij ook een passie voor muziek of kunst? Schrijf je dan snel in op deze website! Ondertussen registreerden zich al meer dan 100 muzikanten en kunstenaars. En terecht, want naast de reeks open podia “Barst jij van IJzersterk Talent” creëren we ook tal van andere kansen om jouw talenten te tonen aan een publiek.