De winnaars van de finale van 'Barst Jij van IJzersterk Talent'! 09 maart 2023

Er is IJzersterk Talent in de Westhoek, met hopen. Dat bewees de finale van ‘Barst Jij Van IJzersterk Talent?’ zaterdag in cc Kruispunt in Diksmuide. Een uitverkochte zaal kon genieten van vijf muzikale acts en vier beeldende kunstenaars. Popzangeres Kimberly Penez (Juryprijs) en vrouwenkoor Belladonna (Publieksprijs) mogen de hort op met topfotograaf Alex Vanhee, en krijgen coaching, een video-opname van de finaleavond en (voor Penez) studiotijd. Johan Derynck (Juryprijs) en Francine Vanlerberghe (Publieksprijs) kunnen als winnende beeldende kunstenaars uitkijken naar een tentoonstelling die ze op poten mogen zetten.

Kimberly Penez heeft het! Na een nerveuze start blies deze jonge zangeres de jury weg met de sound, structuur en volwassenheid van haar professioneel klinkende songs. Klaar voor de radio en voor een (inter?)nationale carrière!... al zal dan nog even bekeken moeten worden wat tussen de nummers gebeurt en gezegd wordt.
Het muzikaal plezier dat Belladonna op podium uitstraalde deed de aanwezigen in cc Kruispunt beslissen om de publieksprijs te geven aan dit koor. De negen vrouwen en 1 man van Belladonna namen de zaal met hun krachtige samenzang en een kamerbrede glimlach mee op reis naar alle uithoeken van de wereldbol.
Drie andere muzikale acts vervolledigden de aantrekkelijke affiche in Diksmuide. Veel Fokkersvreugde startte de avond met een podium vol uitstekende muzikanten en songs in het West-Vlaams vol enthousiasme. Ook bij Meermens geen gebrek aan enthousiasme op het podium. Alleen op het podium bracht hij zijn Nederlandstalige kleinkunst aan piano en gitaar met de nodige poëzie en branie. En ‘de West-Vlaamse Toots Thielemans’ Pieter-Jan Begheijn mocht de schouwburg tenslotte omtoveren tot rokerige jazzkroeg.

Beeldende kunst

Ook in de foyer van cc Kruispunt gonsde het van artistiek talent. Daar exposeerden vier beeldende kunstenaars hun werk. Francine Vanlerberghe bekoorde het publiek het meest met haar expressievolle schilderij. De andere artiesten, Lucas Famaey, Viviane Decraemer en Johan Derynck brachten beeldhouwwerk mee. Het was Johan Derynck die de jury het meest intrigeerde. De juryleden waren ook overtuigd van de evolutie die de kunstenaar nog kan maken en de marge die hij nog heeft in zijn werk.